SEO OPTIMIZACIJA SAJTA

SEO optimalizacija veb-sajta za pretraživače ( Search engine optimization) je proces unapređenja kvaliteta i količine saobraćaja od pretraživača (GOOGLE) ka veb-sajtu preko prirodnih (organskih ili algoritamskih) rezultata pretrage. Tipično, što je sajt bolje rangiran (npr. u pretragama izlazi među prvima na spisku), više će saobraćaja biti preusmereno sa pretraživača na njega. SEO može da učini različite vrste pretraga, uključujući pretragu slika, lokalne pretrage i drugo.

Kao internet marketing strategija, SEO razmatra način funkcionisanja pretraživača kao i pojam koji ljudi pretražuju. Optimalizovanje veb-sajta prvenstveno obuhvata menjanje sadržaja i kodiranje koje dovodi do poboljšanja njegovog rangiranja vezano za specifične ključne reči, i da ukloni prepreke prilikom indeksiranja sadržaja veb-sajta od strane pretraživača.

Akronim SEO može takođe da predstavlja ljude koji obavljaju optimalizovanje veb-sajtova za pretragu. To je termin prihvaćen u konsultantskoj delatnosti za stručnjake koji izvode optimalizovanje veb projekata u korist klijenta. Da bi postigao efekat SEO može zahtevati izmene koda stranice, takođe može biti inkorporiran u veb dizajn i razvoj stranice. Termin „prilagođen pretraživačima“ (engl. search engine friendly) može se odnositi na dizajn veb-sajta, menije, sisteme ažuriranja sadržaja (CMS) ili internet prodavnice koje se mogu optimalizovati.